winkelwagen
Subtotal: 0,00€
Uitchecken
Levering binnen 24 uur
Hoofdpagina / Blog / 10 manieren om boksblessures te voorkomen
<<  Vorige pagina BLOG Volgende pagina  >>

10 manieren om boksblessures te voorkomen


10 manieren om boksblessures te voorkomen

10 manieren om boksblessures te voorkomen

Boksen is een zeer intensieve, full-contact vechtsport waarbij deelnemers vaak gewond raken. Blessures komen vaak voor tijdens trainingen (vooral sparring) en gevechten, en kunnen in het dagelijks leven zeer invaliderend zijn.

Daarom is het essentieel om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om letsel zoveel mogelijk te voorkomen.

SOORTEN LETSELS BIJ HET BOKSEN

Je moet eerst de meest voorkomende boksblessures begrijpen voordat je leert hoe je ze kunt vermijden. Dit helpt u bij het nemen van aanvullende stappen.

  • Snijwonden of rijtwonden: Deze komen vaker voor tijdens professionele gevechten dan tijdens training of sparring, maar ze komen nog steeds voor. Snijwonden worden tijdens een gevecht behandeld door de wond te wassen en vaseline aan te brengen om het bloeden te stoppen.
  • Neusbloedingen: Kleine snijwonden in de neus veroorzaken deze bloedingen, een van de meest voorkomende verwondingen bij het boksen.
  • Blauwe plekken: Wanneer boksers een harde klap krijgen, krijgen ze vaak blauwe plekken. Wanneer de bloedvaten onder de huid beschadigd raken, zoals in het geval van een blauw oog, ontstaan er blauwe plekken. Slagen op het lichaam kunnen de zachte weefsels van de ribbenkast gemakkelijk beschadigen. Het gebruik van een koud kompres op blauwe plekken kan zwelling en pijn helpen minimaliseren.
  • Breuken: Breuken komen vaak voor bij boksers, vooral in de neus, pols, hand, kaken en ribben. De "boksersfractuur" is een veel voorkomende blessure bij het boksen, die verwijst naar een breuk van de middenhandsbeentjes. Fracturen vereisen zowel onmiddellijke als langdurige behandeling.
  • Hersenschudding: Een gewelddadige klap op het hoofd kan onder andere bewustzijnsverlies, braken, desoriëntatie, geheugenverlies op korte termijn, duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken. Wanneer u een hersenschudding heeft, moet u onmiddellijk een neuroloog raadplegen. Dit zijn verwondingen die catastrofaal kunnen zijn als ze niet snel worden behandeld, vooral in het geval van hersenletsel.
  • Schouderdislocatie: Het opperarmbeen van de arm kan loskomen van het schouderblad of het schouderblad als gevolg van aanzienlijk trauma aan het lichaam of onjuiste handbewegingen. Een schouderdislocatie is de medische term hiervoor. Het is uiterst pijnlijk en vereist onmiddellijke ziekenhuisopname.
  • Verstuikingen: Spier- en ligamentverstuikingen kunnen optreden tijdens gevechten en training als gevolg van frequente snelle bewegingen. Spierverstuikingen in de rug, schouders, armen, knieën en enkels komen vaker voor bij boksers.

HOE JE LETSELS VOORKOMT IN 10 PUNTEN

1. GEBRUIK DE JUISTE BESCHERMENDE UITRUSTING
Draag tijdens het trainen altijd de juiste beschermingsmiddelen. Ook al is het maar een lichte sparring, omdat verwondingen zoals snijwonden in de mond gemakkelijk te verdragen zijn. Hier zijn enkele veiligheidsoverwegingen waarmee u rekening moet houden bij het dragen van beschermende uitrusting:

  • Helm: Zorg ervoor dat uw helm goed gevoerd, comfortabel en ademend is en uw zicht niet te veel belemmert.
  • Bokshandschoenen voor sparren: Als u en uw partner minder dan 65 kg wegen, moeten uw handschoenen minimaal 14 ons wegen. Als u meer weegt, wordt aanbevolen om handschoenen te dragen die minimaal 16 gram wegen. Sparringhandschoenen bieden meer demping dan trainingshandschoenen, dus zorg ervoor dat je het juiste paar hebt.
  • Bokshandschoenen voor training: Voor bokszak- of boksbalwerk kan het interessant zijn om een tweede paar handschoenen aan te schaffen. Grotere handschoenen worden aanbevolen, omdat u hard en vaak tegen de tassen zult slaan, wat extra bescherming vereist.
  • Beker: Koop een boksbeker die groot genoeg is, met extra vulling en om voor de hand liggende redenen comfortabel is. Het kruis is een zeer gevoelig gebied waar u bij de minste klap onmiddellijk bewusteloos raakt.
  • Mondbeschermer: Dit is een absoluut essentieel item bij het sparren. U mag nooit de ring betreden zonder een gebitsbeschermer die geschikt is voor uw behoeften. Het is onwaarschijnlijk dat goedkope modellen u de juiste mal zullen bieden, dus kies er een met een solide reputatie en naam.
  • Boksbandages: Ze zijn essentieel, of je nu aan het sparren bent of met de tas werkt. Zorg ervoor dat ze 180 cm lang zijn, zodat ze om je handen kunnen wikkelen en voldoende bescherming bieden. Kies indien mogelijk voor een semi-elastisch model.

2. ZORG DAT U UW HANDEN GOED VERBINDT
Het is belangrijk dat u uw handen op de juiste manier inpakt. Er zijn veel video's op internet die verschillende strategieën laten zien voor het op verschillende manieren inpakken van handen. Welke methode je ook gebruikt, zorg ervoor dat je gewrichten en polsen goed beschermd zijn.

Begin altijd met het verbinden met uw hand volledig uitgestrekt, zodat deze strakker wordt als u een vuist maakt, maar wikkel hem niet te strak, omdat dit de bloedcirculatie kan blokkeren en erg ongemakkelijk kan zijn.

Als u uw vingers bij elkaar wikkelt, krijgt u stevige ondersteuning en kunt u handblessures voorkomen.

3. DOEN REGELMATIG STRETCHOEFENING
Spierverrekkingen en -scheuren komen vaak voor bij boksers. Regelmatige rekoefeningen helpen de spieren en ligamenten te verlengen en uw bewegingsbereik te vergroten. Daarom is de kans kleiner dat spierverstuikingen en -scheuren optreden.

Rekoefeningen voor bepaalde spieren, zoals de hamstrings, quadriceps en schouderspieren, zijn vooral belangrijk. Vergeet ook niet om vóór het gevecht uw warming-upoefeningen te doen, die uw trainer verplicht moet stellen.

Weerstandsbanden zijn een geweldige manier om te stretchen, uw spieren flexibel te maken en te versterken.

4. BEvochtig de binnenkant van uw neus om bloedingen te voorkomen
Snij- en snijwonden zijn waarschijnlijker als de huid in de neus droog en kwetsbaar is. Het inademen van dampen, zoute neusdruppels en natuurlijke vochtinbrengende neussprays zoals aloë vera-neussprays zijn effectieve manieren om de huid op uw neus te revitaliseren.

5. LEER JUISTE SLAGTECHNIEKEN
Je handen zijn het meest waardevolle gereedschap in je arsenaal, maar ze zijn ook het meest kwetsbaar voor blessures. Leer correct te slaan om uw polsen en vingers te beschermen. Zorg ervoor dat u tijdens het stoten uw vuist zo draait dat uw pols goed uitgelijnd is.

Zorg er bij het stoten ook voor dat de knokkel van je middelvinger als eerste contact maakt. Worstelaars verwonden vaak hun duimen door de manier waarop ze slaan, wat resulteert in breuken en gebroken botten.

6. BRENG VASELINE AAN IN DE IMPACTGEBIEDEN
Breng een dunne laag vaseline aan op de delen van uw gezicht die vaak het doelwit zijn van oneffenheden. Dit maakt de huid zacht, flexibel en elastisch, waardoor de kans op verwondingen en blauwe plekken als gevolg van slagen wordt geminimaliseerd.

Dit is erg praktisch als je deelneemt aan een professioneel gevecht waarbij het gebruik van een helm niet is toegestaan, maar het kan ook handig zijn bij trainingen, vooral bij het sparren.

7. VERBETER UW FYSIEKE CONDITIE
Om blessures te voorkomen, moet je jezelf tegen slagen kunnen verdedigen. Om een intensieve training te kunnen doorstaan, moet je over een uitzonderlijk uithoudingsvermogen en uithoudingsvermogen beschikken.

Als u over een goede fysieke conditie beschikt en goed getraind bent, kunt u tijdens gevechten het hoofd koel houden en met uw voetenwerk klappen vermijden. Het is moeilijk om te bewegen als je moe bent, dus je moet veerkrachtig zijn om te allen tijde op je hoede te blijven.

8. VOLG EEN EFFECTIEF DIEET
Alle atleten hebben een uitgebalanceerd dieet nodig om het herstel en het onderhoud van hun lichaam te bevorderen. Calcium, eiwitten en vitamine D moeten in uw dagelijkse voeding worden opgenomen. Calcium zal uw botten versterken, en als u het regelmatig consumeert, zal het het risico op fracturen helpen verminderen en het herstel van gebroken botten versnellen.

Het is ook essentieel om te allen tijde gehydrateerd te blijven door voldoende water te drinken. Boksers moeten sportdranken drinken tussen gevechten en tijdens de training om de elektrolyten en het water dat verloren gaat door transpiratie aan te vullen.

Als u niet genoeg water drinkt, raakt uw lichaam uitgedroogd en uitgeput, waardoor het risico op hoofdletsel, vooral hersenschudding, toeneemt. Als je meer wilt weten over de juiste manier van eten als bokser, kun je ons artikel ‘Het boksdieet’ raadplegen.

9. RAADPLEEG EEN ARTS ALS U PIJN VOELT
Te vaak negeren vechters de pijn totdat deze ondraaglijk wordt, terwijl deze vermeden had kunnen worden door simpelweg naar een dokter te gaan.

Het komt heel vaak voor dat een lichte blessure, die gemakkelijk behandeld had kunnen worden met een beetje rust en wat oefeningen, problematischer wordt omdat de pijn te lang genegeerd wordt. Daarom is het absoluut noodzakelijk om naar een arts te gaan als de pijn enkele dagen na een training aanhoudt, en pas weer te gaan sporten als het probleem is opgelost.

10. LAAT JE LICHAAM RUSTEN
Het is prima om hard te trainen en jezelf tot het uiterste te drijven, maar als je hevige pijn voelt tijdens je training, moet je een pauze nemen om te begrijpen wat er mis is. Trainen als je lichaam vermoeid is, is nooit een goed idee. Je presteert niet goed tijdens de training en de kans is groot dat je geblesseerd raakt.

VERSTER JE DEFENSIEVE VAARDIGHEDEN

De beste manier om te voorkomen dat je tijdens een gevecht of competitie geblesseerd raakt, is door voldoende vertrouwd te zijn met je spel om te voorkomen dat je te hard wordt geraakt. Besteed veel tijd aan het werken aan je verdedigende vaardigheden en het ontwikkelen van goede gewoonten, zodat het blokkeren, afweren en ontwijken van slagen een tweede natuur voor je wordt.

WAAROM KOPEN OP WAAROM KOPEN OP Stijl MMA ? ?

Legaal
  • Inkoopvoorwaarden
  • Cookiesbeleid
  • Juridische kennisgeving
  • Privacybeleid
Informatie
  • Verzenden & retourneren
  • Betalingsmethoden
  • Korting voor loyaliteit
  • Lageplan

Acceder

Onthoud mij

nieuw rekord
Door een account kunt u aankopen doen check snel de status van uw bestellingen en bekijk uw eerdere operaties.
Creëer een nieuw account