winkelwagen
Subtotal: 0,00€
Uitchecken
Levering binnen 24 uur
Hoofdpagina / Blog / Hoe maak je een snelle Jab?

Een snelle prik is zeer nuttig bij het boksen.

De prik is de belangrijkste stoot in deze sport, omdat deze wordt gebruikt om tempo en autoriteit te dicteren en om sterkere slagen uit te voeren. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat uw prik niet alleen nauwkeurig, maar ook snel is.

Veel nieuwe boksers vinden het echter moeilijk om met de juiste snelheid en techniek een prik te geven. Dit resulteert vaak in een langzame of zeer telegrafische prik.

Zoals met alles is oefenen het belangrijkste ingrediënt voor een snelle prik. Maar ervoor zorgen dat je vanaf het begin over de fundamentele techniek beschikt, is het beste startpunt. Denk aan de prik als poolen of schermen. Het draait allemaal om efficiëntie en het afleggen van afstand. Het simpelweg gooien van de prik vanuit de juiste positie kan de tijd tussen het gooien van een prik en de landing aanzienlijk verkorten. Van daaruit kunt u zelfstandig werken om uw handsnelheid te verbeteren en een snelle, vloeiende prik te maken.

 

Ontspan uw schouders en concentreer u op de priktechniek

 

Dit is het startpunt als je problemen hebt met de snelheid van je prik. Het is heel gemakkelijk om stijf te worden als je op een bepaalde manier kracht probeert uit te oefenen. Maar als u stijf bent, zal uw houding tijdens de beweging waarschijnlijk verslechteren, zelfs als uw prikbeweging relatief snel is, waardoor u bloot blijft. Bovendien kan de hele beweging nog steeds erg traag zijn als gevolg van telegrafie en pogingen om de treffer op te laden.

De beste manier om aan de prik te werken, is door in je houding te komen, op je hoede te blijven en je schouders te ontspannen. Zorg ervoor dat uw handpositie correct is en dat uw kin is ingestopt. Zodra de startpositie is vastgesteld, gooit u de prik langzaam en soepel. Visualiseer dat je verbinding maakt met je tegenstander en zorg ervoor dat je knokkels zo gedraaid zijn dat ze plat zijn als je verbinding maakt.

Je moet er ook voor zorgen dat je voorste schouder je kin beschermt als je de prik gooit. Als wanneer u de prik gooit, uw kin naar buiten komt en zichtbaar is, gooit u de prik te snel. Denk eens aan de mantra van de Navy SEAL: “Langzaam is soepel, en soepel is snel.” Het eenvoudigweg gooien van het schot met de juiste vorm zal in de toekomst zeer gunstig zijn voor de snelheid.

Om snel te zijn, moet je eerst soepel en nauwkeurig zijn.

 

Oefening baart een meester

 

Zodra je het technische aspect van de prik hebt vastgesteld, kun je beginnen met het verhogen van de snelheid. Dit kun je doen met schaduw, door op de wanten te slaan of door op de tas te slaan. Over het algemeen is het goed om wat weerstand te hebben, omdat je hierdoor de afstand kunt inschatten en een intuïtie kunt ontwikkelen over hoe lang het duurt voordat je schot landt.

Dit duurt even, maar je moet letterlijk duizenden keren je prik gooien om deze snelheid te ontwikkelen. De kleine spieren in uw lichaam die tijdens deze beweging worden geactiveerd, worden in de loop van de tijd sterker en naarmate de beweging natuurlijker aanvoelt, kunnen ze sneller en harder samentrekken.

Op dit punt wil je dat je prik een fluitje van een cent is. Het moet klinken als een zweep. Dit betekent dat je een beetje kracht achter de stoot toevoegt om deze pijn te doen doen. Het doel is niet om er een powerstoot van te maken, dat is iets heel anders.

Ons doel is om een prik te hebben die je tegenstander verdooft. Om dit effect te bereiken, moet je ervoor zorgen dat je de prik volledig uitstrekt en hem snel terugtrekt zodra hij raakt. Nu je de zet onder de knie hebt, kun je je concentreren op het toevoegen van wat meer gif aan de klap. Deze lichte toevoeging van kracht, gecombineerd met de verbeterde snelheid en techniek, zal een extra kick aan je prik toevoegen.

 

Voeg Jab-variaties toe

 

Een ander ongelooflijk belangrijk aspect van het hebben van een snelle prik is dat je deze met dezelfde vasthoudendheid vanuit verschillende hoeken en posities kunt gooien. Het heeft geen zin om een robot te zijn en herhaaldelijk dezelfde klap uit te delen, aangezien een slimme bokser dit zal begrijpen en zich zal aanpassen.

Je moet wat variatie in je jab-aanvallen creëren om de snelheid echt effectief te laten zijn. Als je de basisprik eenmaal onder de knie hebt, is het de moeite waard om een paar van deze variaties aan je arsenaal toe te voegen, omdat je tegenstander dan blijft raden wat er gaat gebeuren. Vervolgens moet u bij elke herhaling van de prik vanaf het begin beginnen, waarbij u zich in eerste instantie concentreert op vorm en nauwkeurigheid, en vanaf daar de snelheid verhoogt.

  • Step Jab: De step jab is een effectieve manier om de afstand te overbruggen en te slaan. Wanneer je de prik gooit, wil je met je voorste been naar voren stappen, terwijl je ervoor zorgt dat je schouder je blijft beschermen. Wanneer de prik landt, wil je dat je achterste voet naar voren komt, zodat je een normale positie kunt aannemen.
  • Spinning Jab: Het gebruik van de spinning jab is een van mijn favoriete methoden om het ritme te doorbreken. Het is bijna een mix tussen een jab en een uppercut. Je wilt met een gedraaide vuist slaan en de prik op dezelfde manier geven, met de nadruk op maximale extensie en koppel. Dit is een vrij onconventionele stoot en wordt meestal niet onderwezen in boksscholen.
  • Body Jab: De body jab is een andere methode om het ritme van je tegenstander te verstoren. Het is vooral goed om je tegenstander zijn hand te laten laten zakken als hij een zeer hoge bewaker heeft. Wanneer u echter tegen het lichaam prikt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat uw hoofd en schouders van niveau veranderen, zodat uw gezicht niet wordt blootgesteld aan een tegenstoot.

 

Kracht- en conditioneringsoefeningen voor jabsnelheid

 

Bij een snelle en sterke prik draait alles om explosiviteit en soms moet je je naast techniek ook concentreren op atletisch vermogen. Hieronder vindt u enkele oefeningen die goed zijn voor het verbeteren van de snelheid en explosiviteit van uw prik.

  • Weerstandsbanden
  • Medicijnbalworpen
  • Plyometrische push-ups
  • Raak de zware tas
  • Schaduw boxen
  • Stakingen met Landmine

 

Beste jabs in de boksgeschiedenis

 

Een van de beste manieren om je techniek te verbeteren en nieuwe trucs in het boksen te leren, is door opnames van professionals op hoog niveau uit het verleden te bekijken. Probeer de nuances van zijn stijl op te pikken en kijk of er iets is dat je kunt implementeren om je prik te verbeteren.

Ik zeg niet dat je ze moet kopiëren, maar observeer, en als je iets opmerkt dat praktisch kan worden geïmplementeerd, dan is het de moeite waard om te overwegen. Hieronder staan enkele van de boksers met de beste jabs in de boksgeschiedenis:

  • Larry Holmes
  • Lennox Lewis
  • Joe Louis
  • Suiker Ray Robinson
  • Mohammed Ali
  • Tommy Hears
  • Sonja Liston
  • Marvin Hagler
  • Wladimir Klitschko
  • Suiker Ray Leonard

WAAROM KOPEN OP WAAROM KOPEN OP Stijl MMA ? ?

Legaal
  • Inkoopvoorwaarden
  • Cookiesbeleid
  • Juridische kennisgeving
  • Privacybeleid
Informatie
  • Verzenden & retourneren
  • Betalingsmethoden
  • Korting voor loyaliteit
  • Lageplan

Acceder

Onthoud mij

nieuw rekord
Door een account kunt u aankopen doen check snel de status van uw bestellingen en bekijk uw eerdere operaties.
Creëer een nieuw account