winkelwagen
Subtotal: 0,00€
Uitchecken
Levering binnen 24 uur
Hoofdpagina / Blog / Is boksen een krijgskunst?

Tegenwoordig kan boksen als een krijgskunst worden beschouwd. De meeste mensen zouden vechtsporten definiëren als een vorm of discipline van vechten. Het is echter niet zo eenvoudig.

De Cambridge Dictionary definieert vechtsporten als een traditionele Japanse, Chinese of Koreaanse vorm van vechten of verdedigen, beoefend als sport of oefening. Vechtsporten omvatten karate, judo, kungfu en aikido.

Op basis van deze parameters kan boksen niet als een krijgskunst worden beschouwd, omdat het moderne westerse boksen zijn oorsprong vindt in Engeland en het oude boksen in Griekenland.

Hoewel boksen dus de fysieke eigenschappen en zelfs het ethos van vechtsporten belichaamt, kan het volgens de traditionele definitie niet als zodanig worden beschouwd, omdat het niet van oosterse oorsprong is. Definities zijn echter alleen nuttig in de context waarin ze worden gebruikt en hoe ze worden toegepast.

Hoewel technische en historische details de oorspronkelijke definitie kunnen bepalen, heeft de perceptie van mensen ook enige geldigheid. De overgrote meerderheid van de hedendaagse krijgskunstenaars beschouwt BJJ, kickboksen, Muay Thai, capoeira, worstelen, sambo en vele andere als vechtsporten, ondanks dat ze niet aan de oorspronkelijke definitie voldoen.

Waarom boksen een moderne krijgskunst is

Ik zou boksen vandaag de dag zeker als een krijgskunst beschouwen. Dit komt omdat het van fundamenteel belang is voor vechten en het doel van vechtsporten is vechten en zelfverdediging. Boksen is niet alleen een van de bekendste disciplines, maar ook een van de meest effectieve. Als je goede basiskennis hebt op het gebied van boksen en worstelen, ben je in de positie om je staande te houden tegen de overgrote meerderheid van de mensen.

Boksen heeft ook een sportief element, wat een gemeenschappelijk kenmerk is van de meeste vechtsporten. Boksen is de populairste vechtsport aller tijden. De industrie heeft wereldwijd miljarden dollars en grote belangstelling gegenereerd.

Als iemand die mixed martial arts beoefent, weet ik hoe belangrijk boksen is in de strijd. De meeste moderne krijgskunstenaars geloven dat MMA de hoogste uitdrukking van vechtsporten is en daar ben ik het mee eens. Maar ze zullen ook vermelden hoe bepaalde vormen van vechten voorrang krijgen op andere. Boksen, worstelen en BJJ zijn integrale elementen van de sport en worden daarom vaak benadrukt vanwege hun belang in de sport. Hoewel disciplines als karate en TDK nuttig zijn, zijn ze niet zo essentieel voor pure ongewapende gevechten als boksen, worstelen en BJJ.

Simpel gezegd: het feit dat boksen niet van oosterse oorsprong is, mag niet verhinderen dat het als een moderne krijgskunst wordt beschouwd. Zoals ik en de meeste mensen met wie ik heb gesproken in de vechtsportwereld het zien, zijn alle echte vechtdisciplines moderne vechtsporten.

Waarom boksen geen eeuwenoude vechtkunst is

Wanneer mensen verwijzen naar oude vechtsporten, bedoelen ze vaak oosterse disciplines die voornamelijk uit de oosterse wereld komen. Dus hoewel het oudste bewijs van boksen dankzij de Grieken als oud zou worden beschouwd, zou het niet als een oude krijgskunst worden beschouwd. Dit komt simpelweg door de context en connotaties rond de term.

Eerlijk gezegd is het in de eerste plaats een taalkwestie, maar aangezien de term uitsluitend wordt gebruikt als het gaat om oude vechtsporten met een Aziatische oorsprong, zou het onjuist zijn om boksen als een oude vechtkunst te beschouwen.

Als je specifiek wilt zijn over de kenmerken van oude vechtsporten, zul je naast de oorsprong ervan ook andere redenen vinden waarom boksen niet aan de criteria voldoet. Vooral als je naar het ‘artistieke’ aspect van vechtsporten gaat kijken. In traditionele vechtsporten ligt de nadruk op cultuur en de uitdrukking van de discipline in kunstvorm.

Dit komt bijvoorbeeld veel voor in Kata, dat verwijst naar een gedetailleerd gechoreografeerd patroon van vechtsportbewegingen. Je hebt dit misschien wel eens gezien bij karate of taekwondo, maar de nadruk ligt op vorm, structuur en patronen.

Boksen is heel anders in die zin dat het volledig gericht is op competitie en gevechten. Elementen als Kata in de traditionele vechtkunst zijn niet gericht op competitie, maar eerder op de vechtlust en ritmegevoel binnen de vechtsport. Het doel is niet vechten, maar cultuur en de expressie van kunst in vechtsporten.

Hoe boksen het beste kan worden gedefinieerd binnen de vechtsporten

Boksen kan binnen de vechtsportgemeenschap het beste worden gedefinieerd als een vechtsport. De nadruk op competitie, actief sparren en de effectiviteit ervan betekent dat het een nuttig instrument is binnen de wereld van vechten. Hoewel velen boksen als een kunst beschouwen, is het niet bijzonder spiritueel of expressief. Het behoort dan ook tot een aparte sectie binnen de wereld van de vechtsporten.

Traditionele krijgskunstenaars beschouwen boksen, samen met verschillende andere disciplines, misschien niet als een krijgskunst. Ze zouden MMA waarschijnlijk ook niet eens tot het domein van de vechtsporten beschouwen. Dit komt omdat voor sommige krijgskunstenaars traditie, cultuur en geest de bepalende factoren zijn.

Dit is wat resulteert in zwarte band krijgskunstenaars die nog nooit in hun leven met iemand hebben gevochten of gevochten. Kata leren, hogerop komen en eeuwenoude tradities in stand houden, is de manier waarop ze vechtsporten beoefenen. Dit soort krijgskunstenaars leggen niet veel nadruk op competitie en vechten, maar worden nog steeds als krijgskunstenaars beschouwd. Wat ze doen, kan echter niet als een gevechts- of beoefeningssport worden beschouwd.

Ik denk dat het over het algemeen prima is om boksen als een krijgskunst te definiëren, maar de eenvoudigste manier om het te definiëren is als een vechtsport. In moderne zin kunnen alle vechtsporten als vechtsporten worden beschouwd. Niet alle vechtsporten kunnen echter als vechtsporten worden beschouwd.

Welke vechtsporten worden beschouwd als vechtsporten

Er zijn veel ‘moderne vechtsporten’ die als vechtsporten worden beschouwd, maar er zijn ook veel ‘traditionele vechtsporten’ die dat niet zijn. Dus naast boksen hebben we veel populaire vechtsporten in twee categorieën onderverdeeld. Al deze disciplines vallen onder de algemene paraplu van vechtsporten, maar sommige zijn gevechtsgericht, terwijl andere traditioneel georiënteerd zijn. Dit wil niet zeggen dat meer traditionele vechtsporten niet effectief zijn in de strijd, maar eerder dat ze een andere nadruk leggen.

Gevechtsgeoriënteerde vechtsporten/vechtsporten:

  • Boksen
  • MMA
  • Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ)
  • sambo
  • Full-contact-Karate
  • Worstelen/worstelen
  • Judo
  • Muay Thai

WAAROM KOPEN OP WAAROM KOPEN OP Stijl MMA ? ?

Legaal
  • Inkoopvoorwaarden
  • Cookiesbeleid
  • Juridische kennisgeving
  • Privacybeleid
Informatie
  • Verzenden & retourneren
  • Betalingsmethoden
  • Korting voor loyaliteit
  • Lageplan

Acceder

Onthoud mij

nieuw rekord
Door een account kunt u aankopen doen check snel de status van uw bestellingen en bekijk uw eerdere operaties.
Creëer een nieuw account